Sleep like a baby

27 nov.

Doncs, si. Això és el que em passa des que he vingut a viure a aquest raconet de l’Empordà… Dormo com un nen. A mi, però, m’agrada més dir que dormo com un tronc.

Suposem sempre que els nens dormen com això, com a nens, encara que no sempre es compleix aquesta frase i, sovint, quan ens trobem amb un infant amb alteracions del son no sabem ben bé com actuar.

Un infant amb son presenta símptomes com plors, inquietud, malhumor, cansament, poc cas dels estímuls que els oferim, falta d’atenció, necessiten abraçar a l’adult, es freguen els ulls, es llepen el dit…

Les alteracions i trastorns més comunes són l’insomni, el somnambulisme, el bruxisme, l’enuresi nocturna, la somnilòquia, els ronquets, els malsons i els terrors nocturns. Tots aquests afecten o poden afectar directament el seu benestar.

ALTERACIONS I TRASTORNS DEL SON

Il·lustració Àngel Soriano

L’alteració del son dels infants pot produir-se per motius ben diversos. Encara que cada infant té les seves necessitats i costums, pot alterar-lo el fet de no mantenir uns horaris estables i controlats, realitzar activitats estimulants abans d’anar a dormir, deixar passar molta estona després del bany i el sopar per ficar-se al llit, crear dependències com agafar-lo en braços fins que s’adormi, deixar els llums oberts perquè no tingui por, oferir-li la presència de l’adult fins que aconsegueixi dormir. També el fet de variar les seves rutines, com canviar sovint la figura de l’adult que l’acompanya al llit, o no tenir en compte les condicions físiques de l’espai.

Per afavorir l’autonomia dels infants a l’hora d’anar a dormir és molt important oferir-los seguretat i confiança. A més de la necessitat fisiològica, cal tenir en compte la voluntat de l’infant i, per tant, caldrà tenir presents aquests components afectius quan parlem de dormir. També és molt important oferir-los unes condicions ambientals adequades i una bona actuació per part de l’adult. Anar a dormir és un fet que l’infant ha de percebre com una cosa agradable i necessària per després retornar al ritme i a l’activitat quotidiana.

En aquests exemples (extrets del suplement Ara Criatures, del 07/06/12) veiem uns quants casos on es desvelen els costums i hàbits d’unes quantes nenes.

La Jana necessita cinc xumets, ben distribuïts pel llit, perquè, si en perd un, pugui agafar-ne qualsevol altre. “La relació entre els xumets i la Jana és malaltissa. N’ha arribat a tenir un a la boca i un altre fregant-se’l per la galta mentre s’adormia”. Als pares els ha costat Déu i ajuda convèncer la Jana que amb quatre anys no havia de dormir amb xumets. “Ho havíem intentat tot, el dia de Reis, el Tió, els gegants”. Ara, sembla que a poc a poc està a punt de desenganxar- se d’aquest vici tan petit, i esperen que no li perjudiqui les dormides.

L’Aina vol una llumeta encesa tota la nit, quatre ninos i una llanterna per si es desperta i no veu prou llum. Tots aquests elements se’ls prepara a l’hora d’anar a dormir. Abans, és clar, hi haurà el conte de bona nit.“Més d’una nit me n’he saltat alguna pàgina, per anar més ràpid, i no sé com s’ho fa que sempre se n’adona. Encara no sap llegir, però suposo que se sap la història de memòria, reté els dibuixos i els troba a faltar si et fas l’espavilat i passes les pàgines de dues en dues”, assegura el pare. Al final s’adorm i dorm tota la nit sense despertar-se, cosa que no fa la seva germana petita, la Laia, de 20 mesos, que només acluca els ulls si està enmig dels pares, al llit de matrimoni. “L’estiu passat vam posar a dormir les dues nenes juntes i semblava que a la petita li feia gràcia. Va dormir unes quantes nits seguides, però després vam haver de continuar fent el collit”.

I és que tots tenim les nostres manies a l’hora d’anar a dormir.

Com diuen a casa meva: “Qui no té un all, té una ceba”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: