Demà serà un gran dia

27 maig

Demà, 28 de maig, celebrem el Dia Internacional del Joc.

Del joc i els seus beneficis en el desenvolupament dels infants sabem moltes coses. Sabem que és un dret, malauradament no sempre respectat. Sabem, també, que jugar ens ajuda a créixer i que, mitjançant el joc aprenem a conèixer el món que ens envolta, a interpretar la realitat, regulem el comportament i assagem conductes, descarreguem impulsos, emocions i satisfem fantasies.  La definició de Huizinga ho explica molt bé.

Molts mestres han aprofundit en el tema, Claperède, Montessori, Piaget, Vigotsky, Elkonin, Brofenbrenner, Hawkins … A mi m’agrada especialment tot allò del que parla Malaguzzi quan fa referència a les escoles infantils, on el joc és inherent a l’aprenentatge, on queda palès que l’aprenentatge es construeix jugant, experimentant i creant.

Em venen al cap infinitat de jocs, però hi ha un que es repeteix quasi cada dia al pati de l’escola on col·laboro: Caminar com animals. En aquest joc tots els nens es posen en una de les parets i trien un cap que els diu… caminem com…. tortuges! i tots van fins l’altre extrem caminant lents i pesats, quan arriben a l’altre paret, el mateix nen o un altre, diu.. ara caminem com…elefants! i tornen enrere trepitjant fort i movent les trompes. (Haig de confessar que m’encanta que em convidin a jugar amb ells!)

animals

L’altre, sens dubte, és de les cabanes o els amagatalls, amb qualsevol cosa es construeixen una, amb caixes de cartró, amb els cubells de les pilotes, o fins i tot, amb els balancins de plàstic. S’amaguen a dins per gaudir la seva intimitat amb els companys i del seu moment sense adults. (Sempre he pensat que és el millor que poden fer).

cabanes

Podria fer la llista interminable dels jocs que els agrada, però el que faré és deixar-vos un parell de blogs especialitzats en joguines que m’apassionen. Ja se que em direu que les joguines no fan jugar els nens, però si que els ajuda a estimular aquesta activitat, i ja em direu si mirant aquestes dues webs no us venen unes ganes irreprimibles de jugar.

La primera és una empresa de Girona que fan coses molt interessants, es diuen  Jugar i Jugar.

A la seva web les propietàries expliquen què és el que les mou :

“Ens proposem contínuament mirar el món amb ulls d’infant, des de la seva pell. Respectem profundament els seus processos evolutius, els seus temps i ritmes. Volem difondre i facilitar el joc lliure, imaginatiu i personal, proporcionant-los eines i suports físics de qualitat.

Ens caracteritza la formació contínua en desenvolupament i materials de joc. Coneixem a fons cada producte que triem, i no oferim ni promovem el que no compartim. Aprofundim en pedagogies concretes que aporten una visió especialment rica dels materials i dels processos de joc i d’aprenentatge: Waldorf, Montessori, Pikler i Hengstenberg.

Jugar i Jugar és una petita empresa familiar, amb tot el que això implica. A casa hi tenim el millor laboratori de proves, font d’estímul i d’inspiració constant.”

No us perdeu els seu blog. http://jugarijugar.wordpress.com/

L’altre que us vull mostrar és una empresa holandesa anomenada Kidsonroof.

La van crear una parella i els seus tres fills, que proven i milloren els productes, acompanyats d’un equip de dissenyadors que tallen la respiració.

Espero que us agradin tant com a mi, que disfruteu molt del dia de demà i de tots els altres, i sobretot que no perdem mai la il·lusió  de jugar!

Feliç dia del joc

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: