Un munt de dubtes

28 nov.

Després de veure aquest mini-documental em venen al cap un munt de dubtes i no aconsegueixo  veure-ho clar…

Haig de dir que sóc un gran defensor de l’escola pública, de la mateixa manera que també ho sóc de l’escola lliure. Almenys en la teoria…

Amb això vull dir que sempre he pensat que les escoles bressol públiques, (parlo des del desconeixement pràctic), ofereixen als  infants i les seves famílies el que defensa l’escola lliure en aquest vídeo que us mostro.

Com a estudiant d’educació infantil  veig que totes les propostes, consells, metodologia i praxis a les que fa referència el vídeo, és tot allò que hem estudiat durant aquests anys, i la seva manera de comparar un model i un altre, haig de dir que m’ha sorprès una mica.

Potser és que a les llars públiques no es té en compte els interessos dels nens i nenes, no els ajuden a gestionar les emocions  i a resoldre conflictes, els ofereixen patrons de conducta estandaritzats, els obliguen a realitzar activitats  que no estimulen la seva curiositat ni el seu desenvolupament, actuen els educadors i les educadores  com  a pallassos dinamitzadors?.

Entenc el seu punt de vista, i comparteixo el seu model educatiu. Però em continuo preguntant si és que  no és el mateix que el de la pública.

Sóc molt conscient de totes les mancances d’aquesta última, no sóc tan ingenu, però cal enfrontar-les o treballar plegats?. Perquè després de buscar més informació, la gran diferència entre models és, sobretot, organitzatiu, no se trobar les diferències filosòfiques.

Com a educador, no crec, o no vull creure, que arribat el moment se’ns obligui a treballar de la manera com descriuen als centres públics.

Aquests són els principis de l’escola lliure:

-L’educació de la persona a través de la convivencialitat.

-L’educació integral de totes les dimensions de la persona.

-L’educació a través del respecte a les necessitats, els ritmes i la intimitat de cadascuna de les persones.

-L’educació en la llibertat responsable.

-L’educació a través de la corresponsabilitat

-L’educació a través de l’aprenentatge vivencial i actiu.

-Una proposta d’espais, ambients i materials

I aquests els de les escoles bressol públiques, cerqueu les diferències:

-L’escola bressol comparteix amb les famílies la cura i l’educació dels infants en els seus primers anys de vida. Establir un àmbit de confiança mútua és, per tant, imprescindible. La relació amb les famílies forma part de la quotidianitat en el marc   d’un intercanvi de criteris, opinions i experiències.

-Les escoles bressol municipals es defineixen com a escoles obertes a la participació de les famílies.

-Educar implica potenciar en cada nen i en cada nena totes les seves capacitats, oferint a cadascun els reptes i els ajuts que necessita.

-L’escola bressol té en el seu eix l’infant competent, una persona amb drets i capacitats, curiositat i desitjos d’aprendre. N’és el protagonista actiu i hi aporta els seus interessos, les seves emocions, els seus coneixements i les experiències que viu en altres contextos.

-Cal que els infants trobin un context on puguin manifestar els desitjos, les inquietuds, els interessos, les alegries i les pors. Un context on imperin l’afecte i el respecte, on les nenes i els nens se sentin estimats i valorats.

-A l’escola bressol és molt important el caràcter educatiu que tenen les tasques vinculades a la cura i les necessitats dels infants: afecte, alimentació, higiene, descans, joc i seguretat.

Continuaré fent recerca i buscant més opinions sobre el tema , perquè sempre havia pensat que uns i altres defensaven els seu model sense desprestigiar l’altre. M’ha sorprès molt, i més si estem parlant de la petita infància.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: